KOMKOMMERSOEP

Ingrediënten (3 liter):
 3 komkommers
 2 stuks Spaanse ui
 2 stuks wit van prei
 2 teentjes look
 1 soeplepel olijfolie
 1,5 l water
 3 kippenbouillonblokjes
 peper en zout
Bereidingswijze:
1. Schil de komkommers met een dunschiller en snijd deze in grove stukken.
2. Pel de ui en snijd in stukken.
3. Snijd de prei middendoor langs de langste zijde, spoel onder koud stromend water en snijd
in stukken.
4. Kuis en snipper de teentjes look of gebruik de lookpers.
5. Neem een kom van 5 liter en voeg de soeplepel olijfolie toe. Laat lichtjes verhitten.
6. Voeg de komkommers toe en laat 5 minuten goed stoven.
7. Voeg dan de ui, prei en look toe.
8. Bevochtig met 2,2 liter water, voeg de bouillonblokjes en peper & zout toe en breng aan de
kook.
9. Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
10. Afkruiden indien nodig.
11. Garneer naar wens met gegrilde pijnboompitten / stukjes boschampignons.

CHAMPIGNONSOEP

Champignonsoep
Ingrediënten (3 liter):
 750 g (dikke) Parijse champignons
 2 stuks Spaanse ui
 2 stuks wit van prei
 3 stuks kippenbouillonblokjes
 2 teentjes knoflook
 2 soeplepels olijfolie
 peper en zout
 light room (4-7% vet)
Bereidingswijze:
1. Borstel of veeg de champignons schoon. Liefst niet wassen, maar indien ze toch te vuil zijn,
mogen ze snel in koud water gespoeld te worden en in een doek afgedroogd.
2. Snijd de champignons in kleine stukken.
3. Pel de ui en de knoflookteentjes en snipper deze (look kan ook met de lookpers).
4. Snijd het wit van de prei langs de langste kant in twee en spoel onder koud water.
Snijd in stukken.
5. Neem een kom van 5 liter, giet er de olijfolie in en laat stevig opwarmen.
6. Voeg er de gesneden champignons aan toe en laat 5 minuten stoven (af en toe roeren tot
deze goud kleuren). Voeg er de gesnipperde look aan toe.
7. Voeg het wit van de prei en de ui aan toe en laat alles nog 3 minuten verder stoven.
8. Voeg peper, zout, look en bouillonblokjes toe.
9. Bevochtig met 2,2 l water en breng alles aan de kook.
10. Laat 25 minuten zachtjes sudderen en mix het geheel tot een homogeen geheel.
11. Afkruiden indien nodig.
12. Neem een bord, (doe er een scheutje room in) en schep de soep er bovenop.
13. Garneer eventueel met gehakte peterselie of bieslook / gebakken champignons.

Groentensoep

Ingrediënten (2 liter):
 2 wortelen
 1 courgette
 2 kleine uien of 1 Spaanse ui
 1 prei
 2 takken wit van selder
 1,5 l water
 2 bouillonblokjes (kippen- of rundsbouillon)
 ½ eetlepel olijfolie
 peper en zout
Bereidingswijze:
1. Schil de wortelen met een dunschiller en snijd in stukken.
2. Soep de courgette onder koud water af en snijd in stukken.
3. Was de prei en snijd in stukken.
4. Schil de selder met een dunschiller en snijd in stukken.
5. Pel de ui(en) en snijd in stukken.
6. Giet de eetlepel olijfolie in een kom en laat lichtjes verhitten.
7. Voeg al de groenten toe en laat 5 minuten zachtjes stoven zonder te kleuren.
8. Bevochtig met 1,5 liter water.
9. Voeg peper, zout, bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken.
10. Mix het geheel tot een homogene massa.
11. Afkruiden indien nodig.

Kervelsoep

Ingrediënten (2 liter):
 200g kervel (of 2 potjes diepvries)
 3 stukken prei
 2 gewone uien of 1 Spaanse ui
 ½ groene selder
 1,5 l water
 2 bouillonblokjes (kippen- of rundsbouillon)
 ½ eetlepel olijfolie
 peper en zout
Bereidingswijze:
1. Kuis de prei, was en snijd in grove stukken.
2. Pel de ui en snijd in stukken.
3. Was en hak de kervel indien vers.
4. Schil de selder met een dunschiller en haal de draadjes weg. Was schoon.
5. Giet ½ eetlepel olijfolie in een kom en laat lichtjes verhitten.
6. Voeg de prei, ui en selder toe en laat 3 minuten stoven zonder te kleuren.
7. Kruid met peper en zout, voeg de bouillonblokjes toe en bevochtig met 1,5 liter water.
8. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen.
9. Voeg de kervel toe en mix tot een homogeen geheeld.
10. Afkruiden indien nodig.